#Nasze zdrowie- stan zapalny

Bardzo niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że spożywana przez nas żywność ma bezpośredni wpływ na nasze samopoczucie. Czasem, gdy czytamy informacje o dobroczynnym działaniu np. brokuła czy innego pożywienia, myślimy sobie, że to niedorzeczność, że brokuł miałby wpływać na nasze zdrowie.

Obserwujemy napływ nowych badań, które pokazują, że odpowiednie odżywianie może uchronić nas przed wieloma groźnymi chorobami. Przez zmianę stylu życia oraz nawyków żywieniowych można zapobiegać takim chorobom jak np.: choroby serca, chorobom stawów, nowotworów, SM, ADHD i wielu innym. Dlatego warto zwrócić szczególną uwagę na nasz jadłospis.

Wpływ produktów jakie spożywamy, uwidocznia się na poziomie komórkowym. Jeżeli nasza dieta obfituje w warzywa, które są doskonałym źródłem błonnika, różnorodne przyprawy i produkty pełne antyoksydantów, zapewniamy sobie zdrowie i witalność na długie, długie lata. Jeśli natomiast karmimy się żywnością wysoko przetworzoną, która zawiera ogromne ilości cukru, to fundujemy sobie przewlekły stan zapalny.

Czym jest przewlekły stan zapalny?

Istnieją dwie definicje związane ze stanem zapalnym. Pierwsza to sam stan zapalny, który jest reakcją obronną naszego organizmu na czynniki obce, np. bakterie, wirusy, toksyny. Gdy dany obszar dotknięty jest zapaleniem, to leukocyty (komórki odpornościowe) zbierają się na tym obszarze i wydzielają różnego rodzaju substancje, które maja za zadanie zlikwidować wroga i naprawić wyrządzone szkody. Z zapaleniem organizm doskonale poradzi sobie sam. Jednak jeżeli ma do czynienia z przewlekłym stanem zapalnym, to już sprawa nie jest taka prosta.

Przewlekłe zapalenie ma charakter utajony i trudny do zdefiniowania. Daje pewne symptomy, ale trudno je wychwycić, przynajmniej na samym początku.

Objawy przewlekłego stanu zapalnego:

Do najczęstszych objawów przewlekłego stanu zapalnego należą:

  • problemy ze snem
  • przedwczesne siwienie
  • suche oczy
  • częste bóle głowy
  • nieuzasadnione zmęczenie
  • silny łupież
  • nieuzasadnione wysypki i przebarwienia skóry
  • częste infekcje i grypa
  • nieuzasadnione zaparcia lub biegunki
  • nieregularne miesiączki
  • nawroty depresji
  • nieuzasadniona zadyszka

Oczywiście te objawy nie świadczą od razu, że w naszym organizmie toczy się przewlekły stan zapalny. Jednak, gdy weźmiemy pod uwagę styl życia jaki prowadzimy możemy dojść do wniosku, że jednak przewlekły stan zapalny dotyczy także nas.

Skoro więc tak wiele osób może mieć przewlekły stan zapalny, to dlaczego są tego nieświadome? Bo większość osób uzna niewyjaśnione wysypki czy przedwczesne siwienie za element swojej „urody” i zaakceptuje taki stan rzeczy. Jest to bardzo szkodliwa decyzja, ponieważ przewlekły stan zapalny może prowadzić do rozwoju przeróżnych chorób, a zachorowanie na jedną z nich zwiększa ryzyko zapadnięcia na kolejną.

Jak powstaje stan zapalny?

Powstaje on, gdy nasz system odpornościowy jest całkowicie wyczerpany. Z każdym wdechem wprowadzamy do naszych płuc około pół litra tlenu. Z płuc transportowany jest do krwioobiegu, a następnie do wszystkich komórek w ciele. Tlen jest niezbędny naszym komórkom do wytwarzania energii. Podczas zamiany tlenu w energię, dochodzi do powstania wolnych rodników. To one są sprawcami uszkodzonych komórek oraz powstania stanu zapalnego.

Wolne rodnik powstają w naszym organizmie również przez nasz styl życia. Jeśli nie dbamy o jakość naszego życia, wówczas jesteśmy narażeni na niszczącą działalność wolnych rodników. Stres, niewłaściwa dieta, mała ilość snu oraz brak aktywności fizycznej. To najczęściej te czynniki najczęściej przyczyniają się do powstania w naszym organizmie nadmiernej ilości wolnych rodników. Zbyt duża ilość wolnych rodników obecnych w naszym organizmie powoduje, że nie może on już się bronić i zaczyna powstawać przewlekły stan zapalny. Pojawiają się pierwsze objawy, które najczęściej lekceważymy. Wolne rodniki się kumulują w naszych komórkach, my czujemy się co raz gorzej, ale nie szukamy przyczyny i koło się zamyka.

Antyoksydanty przyjdą z odsieczą!

Skutecznie chronią komórki naszego ciała przed szkodliwą działalnością wolnych rodników. Organizm człowieka jest tak skonstruowany, że sam potrafi wytworzyć pewną ilość przeciwutleniaczy. Jednak wraz z wiekiem zdolność ich wytwarzania znacznie się zmniejsza. Gdy mamy około 25 lat, nasz organizm całkowicie przestaje produkować antyoksydanty. Dlatego bardzo ważne jest, aby po osiągnięciu tego wieku, dostarczać naszemu organizmowi duże ilości antyoksydantów wraz z pożywieniem.

Ratuj się kto może!

Według badań genetycznie człowiek może spokojnie dożyć stu lat. Jednak każdy z nas raczej stawia na jakość życia niż na jego długość. Po co komu długie życie, które usłane jest chorobami i bólem. Dlatego tak ważne jest, aby już od dziś zacząć dbać o siebie. Codzienne, małe, dobroczynne gesty skierowane wobec naszego organizmu, zaowocują w przyszłości dobrą jakością życia. Włącz do swojej diety więcej warzyw i owoców, jedz kasze i pełnoziarniste makarony. Dbaj o odpowiednie nawodnienie. Ruszaj się! Koniecznie włącz do swojego życia aktywność fizyczną. Niech to będą spacery, pływanie, jazda na rowerze czy zajęcia w grupie.

Zacznij dbać o siebie, bo nikt nie ma wpływu na twoje zdrowie i życie-tylko ty sam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *